Gedisciplineerd, gemotiveerd & genieten!

Biografie

Mijn naam is Margriet Bergstra. Ik ben geboren op 28 april 1993 in Lemmer, een echte Friezin dus. Ik ben opgegroeid in een sportief gezin met vier kinderen. Het sporten is me dan ook met de paplepel ingegoten. Ik begon zoals zoveel kinderen met zwemles, maar daarnaast mocht ik van mijn ouders nog één andere sport doen. Zo heb ik veel verschillende sporten geprobeerd; denk aan turnen, paardrijden, majorette, jazzballet en niet te vergeten judo.

Toen ik 7 jaar was wilde mijn nichtje op judo, maar eigenlijk durfde ze niet zo goed alleen. Dus ben ik met haar meegegaan en ik vond het fantastisch vanaf het begin. Als een echte rauwdouwer vond ik het heerlijk om te stoeien met andere kinderen. Toen ik ook nog prijzen won op de club- en regiotoernooien werd het vanzelfsprekend alleen maar leuker.

Op mijn 11e is mijn vader op zoek gegaan naar meer uitdaging, zo ben ik terecht gekomen bij Judo Edwin Steringa in Heerenveen. Ik begon met steeds meer trainingen en toernooien, zowel nationaal als internationaal. Mijn eerste NK medaille bij de jeugd tot 15 jaar won ik in 2007. Maar ook internationaal kwamen er steeds meer medailles, zo won ik bijvoorbeeld het brons op het Europees Kampioenschap tot 17 jaar in 2009.

Maar helaas verliep niet alles zonder slag of stoot. In 2011 raakte ik geblesseerd aan mijn knie en in 2013 onderging ik een meniscusoperatie. Maar dit was nog niet alles, in 2014 raakte ik opnieuw geblesseerd aan dezelfde knie. Ik scheurde vijf weken voor het Europees Kampioenschap tot 23 jaar mijn kruisband af. Nadat mijn kruisband gereconstrueerd is in het Amsterdam Medisch Centrum, begon een lange revalidatie.

Eind 2015 deed ik voor het eerst weer mee aan toernooien, met als hoogtepunt de Europese titel voor clubteams in december. Hierna volgden natuurlijk nog vele andere toernooien, met wisselend succes. In september 2016 kwam ik voor een belangrijke keuze te staan. De Judo Bond Nederland had namelijk het plan om te centraliseren op Papendal in Arnhem. Dit was een grote verandering, aangezien ik net klaar was met mijn opleiding tot leerkracht basisonderwijs en ik het enorm naar mijn zin had bij het topsport steunpunt in Heerenveen.

Toch kon ik me niet voorstellen dat ik nu al alles al uit mijn sportcarrière had gehaald. Daarom heb ik de keuze gemaakt om mee te gaan in de centralisatie. Ik was niet direct enthousiast, maar dat gevoel werd al snel bijgesteld. Mijn judo ontwikkelde zich verder en dat leidde tot steeds meer resultaten. Zo maakte ik in 2017 mijn debuut op het Europees en het Wereld kampioenschap bij de senioren. En nog steeds heb ik het gevoel dat ik progressie maak, dus op naar (nog) meer!

Advertentie
menu
Judoka Margriet Bergstra