Dé Grand Slam van Parijs

Geplaatst op 22 maart 2018

Dé Grand Slam van Parijs… Een Grand Slam die, net als de Grand Slam in Tokyo afgelopen december, op mijn bucketlist stond. Judo is een sport die enorm leeft in Frankrijk en dat is duidelijk te merken aan dit prestigieuze toernooi. Het toernooi wordt gehouden in de voormalige Bercy Arena, nu de Accorhotels Arena. In dit stadion passen zo’n 20.000 bezoekers en dat is heel wat, zeker voor een judotoernooi. Soms zitten we namelijk gewoon in zalen zonder enige bezoekers. De 17.000 bezoekers zitten dicht op de mat en laten duidelijk van zich horen. Als ze het met een besluit eens zijn wordt er geklapt, maar als ze iets onterecht vinden wordt er een fluitconcert gegeven. Het is bijna niet te beschrijven, maar er is een sfeer om kippenvel van te krijgen!

Mijn toernooidag begon om 09.00 uur met een warming up, ik moest namelijk de 13e partij aan de bak tegen de gerankte Lkhagvatogoo uit Mongolië. Na ruim twee minuten kom ik op voorsprong met een shido (strafpunt). De tweede shido krijgt mijn tegenstander na 3,5 minuut voor schijnaanvallen. Een halve minuut later is de reguliere tijd voorbij en is de partij nog onbeslist, dat betekent Golden Score. Dit houdt in dat degene die als eerste een score maakt wint of je kan winnen als de ander drie shido’s heeft. Na 20 seconden in de Golden Score weet ik een waza-ari (halfpunt) te scoren.

Ronde twee was tegen de Kazachstaanse Munkhtsedev. Na bijna drie minuten kom ik op achterstand doordat ik een shido krijg voor het weghouden van mijn tegenstanders mouw. Na vier minuten is de reguliere speeltijd weer voorbij en ga ik opnieuw de Golden Score in. Na een halve minuut in de Golden Score wordt het gelijkspel omdat mijn tegenstander een shido krijgt voor passiviteit. Twintig seconden later scoor ik een wazari en kwalificeer ik me voor de kwartfinale.

In deze kwartfinale krijg ik, de nummer drie van de wereldranglijst, de Franse Receveaux. Zij is één van de favorieten voor de titel dit toernooi. Helaas kom ik na ongeveer een minuut in een houdgreep en verlies ik de partij. Daardoor ga ik door naar de herkansingen.

In de eerste herkansingronde krijg ik Nelson Levy uit Israël. Op de Grand Slam in Tokyo wist ik haar in de tweede ronde te verslaan. Dit keer ben ik helaas minder succesvol. Ik weet de opdracht die ik van mijn coach heb meegekregen niet goed uit te voeren en kom na 2,5 minuut in een houdgreep te liggen. Hierdoor eindig ik mijn Grand Slam met een 7e plaats.

Advertentie

Share deze post

menu
Judoka Margriet Bergstra