Zelf karamelsaus maken

Geplaatst op 1 januari 2018

Zelf karamelsaus maken is in principe niet heel lastig. Maar toch mislukte het bij mij de eerste paar keer. De allereerste keer liet ik de karamel aanbranden waardoor deze bitter werd. Vervolgens had ik het pannetje een keer niet goed schoongemaakt, waardoor de saus niet goed wilde binden… Maar uiteindelijk is het gelukt!

Ingrediënten:

  • 100 gram suiker
  • 3 eetlepels water (30 gram)
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram roomboter

Als je harde karamel wilt maken, voor bijvoorbeeld snoepjes of geglaceerde noten, laat dan de slagroom en roomboter weg.

Tip! Het is handig om de randen van je pan met een kwastje in te smeren met water tijdens de bereiding. Anders kan de suiker gaan kristalliseren op de randen.

Bereiding:

  1. Doe de suiker met het water in een pannetje en zorg ervoor dat alle suiker bedekt is.
  2. Zet het pannetje op laag vuur en doe verder niks. Na enkele minuten zal de suiker gaan smelten.
  3. Na ongeveer 5 minuten zal de massa lichtbruin beginnen te kleuren. Bestrijk je randen nu met een kwastje met water. Zodra de kleur iets donkerder wordt, pak je een garde om te gaan roeren. Dit blijf je voortdurend doen.
  4. Zodra de karamel donkerder begint te kleuren moet je het vuur onmiddellijk uitzetten. Anders gaat deze verbranden en wordt hij bitter.
  5. Verwarm de slagroom een beetje en voeg deze dan toe aan de karamel. Als alles gemengd is voeg je ook het klontje roomboter toe, roer goed door en klaar is je karamelsaus.

Als je gezouten karamel wilt maken, voeg je simpelweg aan het einde zout toe.

Advertentie

Share deze post

menu
Judoka Margriet Bergstra