Zevende plaats bij Grand Prix Den Haag

Geplaatst op 17 november 2018

De Grand Prix van Den Haag is nog niet voorbij, maar ik zit al wel weer thuis in Arnhem. Gisteren was mijn wedstrijddag, deze heb ik met een zevende plaats weten af te sluiten. Tevreden? Nee, nog zeker niet. Maar ik ben wel blij met de verandering die ik op de mat heb laten zien!

Een Grand Prix in eigen land is best wel een dingetje. Voor veel mensen levert het extra druk op omdat er veel vrienden en familie komen kijken. Voor mij levert de sfeer in de zaal juist extra energie op. En desondanks blijft het altijd een beetje gek aanvoelen.. Ik ga bijvoorbeeld later dan normaal naar het hotel, ik maak thuis gewicht, doe de boodschappen bij m’n normale supermarkt en ga met de auto naar de locatie. Daardoor voelt het bijvoorbeeld op de ochtend van de weging nog niet helemaal aan alsof ik op een toernooi uit de IJF World Tour ga staan judoën. Maar dit gevoel verandert al snel op het moment dat ik de zaal binnen kom.

Een toernooi in eigen land heeft trouwens nog een voordeel, we hebben een eigen warming up mat. Dus lekker veel ruimte en geen last van de drukte op de gezamenlijke warming up mat. Op het moment dat ik net ga beginnen met mijn warming up hoor ik de loting van mijn coach Benito Maij. Ik moet de eerste partij tegen de Italiaanse Miriam Boi. Ik heb nog nooit tegen haar gejudood, ook niet op een trainingskamp, maar gelukkig is er altijd nog videoanalyse.

Deze eerste wedstrijd begin ik een beetje afwachtend, maar weet ik vervolgens vroegtijdig af te sluiten met een lekkere uchi mata. IPPON! M’n tegenstander in de tweede ronde is de Israelische Maayan Greenberg. Haar ken ik wel van de trainingskampen, maar wederom nog nooit tegen gejudood op een toernooi. Ik zit lekker in de wedstrijd en scoor vrij snel een wazari. Ik blijf de wedstrijd domineren en scoor vervolgens ook nog een ippon, opnieuw met uchi mata.

The Hague, Netherland, November 16 – Margriet Bergstra (NED), Miriam Boi (ITA) – Grand Prix The Hague 2018 (Photo © by Nils Klever. All rights reserved. Including images alway credited to Nils Klever)

De volgende wedstrijd wordt de kwartfinale tegen Miryam Roper. Roper komt nu uit voor Panama, maar kwam tot en met 2016 uit voor Duitsland. Ik kom haar vrij regelmatig tegen, omdat ze vaak op Papendal komt trainen. Ik weet uit mijn ervaringen uit de trainingen dat dit een lastige pot gaat worden. Hoewel ik redelijk goed aan de wedstrijd begin, weet Roper me toch over te nemen. En na twee scores ga ik helaas als verliezer de mat af.

In de herkansing kom ik de Francaise Priscilla Gneto tegen. Dit is een ervaren tegenstandster, die al heel wat resultaten heeft staan. Zo werd ze bijvoorbeeld Europees Kampioen in 2017. Maar ik zit vandaag goed in m’n vel en ondanks dat ik weet dat het een zware pot gaat worden, heb ik er zin in. Ik weet niet lekker in de wedstrijd te komen en het lukt me niet om het tactische plan goed genoeg uit te voeren. Ik verlies de wedstrijd helaas op 3 tegen 1 shido.

Daarmee eindigt mijn toernooi met een zevende plek. Ik ben zeker niet tevreden en had echt het gevoel dat er vandaag meer in zat. Maar ik ben blij dat ik na de tegenslagen van de afgelopen toernooien, weer eens in m’n kracht stond te judoën en mooie punten heb gescoord. Over twee weken ga ik voor een trainingskamp naar Japan. Er is weer een hoop werk te verzetten!

 

Meer foto’s van dit toernooi vind je in dit album.

Video’s met onder andere mijn reactie vind je via de onderstaande links. Hier vind je de verbeschouwing voor Omrop Fryslan, in het Fries dus! Het verslag bij de NOS en mijn reactie bij de JBN.

 

Advertentie

Share deze post

menu
Judoka Margriet Bergstra